pondelok, 5. januára 2015

Avokádová RAW torta


RAW torty sú trend, to sa nedá poprieť. Aj keď ich sám nevyhľadávam, tak tento recept môžem rozhodne odporučiť. Hlavne je ideálny pre ľudí s rôznymi intoleranciami, alebo jednoducho pre ľudí ktorí si radi dajú do seba niečo zdravšie. Nedá sa povedať, že táto torta je nízkokalorická, rozhodne je však nabitá vitamínmi. Ide o modifikovanú verziu tohto receptu.

Na korpus potrebujeme:

  • 150g vlašských orechov
  • 10 kusov datlí
  • štipku soli

Na náplň potrebujeme:

  • 4 avokáda
  • 100ml javorového sirupu
  • 50g medu
  • 2 vanilkové lusky
  • 150g kokosového krému (coconut cream / creamed coconut)
  • 75g kokosového oleja
  • šťavu z polovice citrónu
  • štipku soli
  • semiačka z jedného veľkého granátového jablka

Postup:

Vlašské orechy nasekáme v robotovi alebo namelieme v mlynčeku na orechy. Ďatle vykôstkujeme a nasekáme na drobno alebo v robotovi. Orechy a ďatle spolu so štipkou soli znovu vrátime do kuchynského robota a necháme sekať pokiaľ sa nám zmes nespojí takmer do guľôčky. Na dno formy (ja som mal 23cm) vložíme papier na pečenie a rovnomerne roztlačíme orechovo-datlovú zmes lyžicou.

Avokáda vydlabeme lyžicou, vanilkové lúsky prepolíme a vyškrabneme z nich semiačka a z granátového jablka vylúpeme semiačka. Postup na náplň je veľmi jednoduchý. Jednoducho všetko spolu rozmixujeme v kuchynskom robotovi, alebo ponorným mixérom. Najprv je dobré rozmixovať samotné avokádo s javorovým sirupom a potom už môžete pridať kokosový krém, med, vanilku, kokosový olej, šťavu z citrónu a štipku soli. Keď je zmes dokonale hladká, pridáme do nej polovicu semiačok z granátového jablka a premiešame lyžicou (už nemixujeme) a prelejeme do formy. Na záver posypeme tortu zvyškom semiačok z granátového jablka.

Tortu prikryjeme fóliou a necháme stuhnúť cez noc v chladničke. Podávame chladné. Torta vydrží v chladničke aj 3-4 dni. Brawó.


2 komentáre:

  1. Ahoj
    Prosim je nieco cim by sa dalo nahradit granatove jablko?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj. No ja veru nie som velky fanusik nahrad. Cim viac alternativ, tym vacsie vzdialenie originalu. Ved granatove jablko dnes dostat bez problemov. Ale ak musis, tak by som skusil cervene ribezle, kazdopadne nezarucujem ako to bude fungovat a ci bude samotna torta dostatocne sladka s tymto receptom v porovnani s kyslostou ribezli.

      Odstrániť