pondelok, 9. júna 2014

Apple galette


Keď som bol v Paríži, pod Eiffelovkou som si dal nenormálny koláč. Apple Galette vyzerá väčšinou inak, ale presne takto som ho dostal vo Francúzsku. Jemné lístkové cesto potrené mandľovou pastou Frangipane, na ňom strúhané jablko so škoricou a posypané mandľovými lupeňmi. To bolo niečo.

Tento recept je najbližšie, čo sa k tomu zážitku pod Eiffelovkou kedy priblížilo. Zhodou okolností ide o veľmi rýchly recept, ktorý od začiatku pečenia po podávanie na tanier zmáknete pod hodinu. Recept sme fotili z estetického dôvodu hlavne s celými jablkami nakrájanými na plátky, ale verzia so strúhaným jablkom je ešte lepšia.

Na dva plechy galettiek potrebujeme:

  • 1 čerstvé lístkové cesto (500g)
  • 50g kryštálového cukru
  • 40g masla
  • 1 vajce
  • 40g mandľovej múky alebo mletých mandlí
  • 10g múky
  • pol čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 jablká 
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 2 lyžice práškového cukru
  • mandľové lupene a práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup:

Rúru predhrejeme na 210 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3mm a rozdelíme na 12 obdĺžnikov. 

Na Frangipane zmiešame kryštálový cukor s maslom a miešame pokiaľ nevznikne bledá pena. Pridáme vajíčko a extrakt. Premiešame. Na záver pridáme mleté mandle a múku a vznikne nám hustá mandľová pasta Frangipane.

Na jablkovú zmes odporúčam jablká nahrubo nastrúhať, pridať škoricu a práškový cukor. Ako som už písal, my sme použili aj celé jablká, ale strúhané sú chutnejšie.

Na jednotlivé obdĺžniky lístkového cesta dáme lyžicou vrstvu Frangipane a rozotrieme. Na to položíme strúhané jablká. Pečieme asi 15-20 minút. Nevadí ak nám ostane jablková zmes, netreba ju nasilu použiť všetku. Po vybraní z rúry, alebo 5 minút pred tým, môžeme ešte galettky posypať mandľovými lupeňmi.

Najchutnejšie sú ešte teplé. Úspech zaručený.


4 komentáre: