utorok 20. mája 2014

Čokoládový fondant


Tento dezert je veľmi jednoduchý, chutný a efektný. V podstate presne taký typ receptu, ktorý sa hodí na tento blog. Niečo čo máte pripravené za chvíľu, ale výsledok je úžasný. Ideálny je na upršaný deň, alebo špeciálnu príležitosť.

Na 4-5 porcií potrebujeme:

  • 1 lyžicu rozpusteného masla (asi 25g) na vymastenie foriem
  • kakao na vysypanie foriem
  • 100g kvalitnej čokolády (50-70%)
  • 100g masla
  • 100g cukru
  • 100g múky hladkej (alebo 80g bezlepkovej zmesi)
  • 2 celé vajcia
  • 2 žĺtky
  • šľahačku alebo vanilkovú zmrzlinu (voliteľné)

Postup:

Formy vymažeme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť v chladničke. Vychladnuté formy vymažeme potom o 10 minút maslom ešte raz a vysypeme kakaom. Vo vodnom kúpeli (nad parou) rozpustíme čokoládu a maslo a necháme chladnúť. Vajíčka a žĺtky vyšľaháme s cukrom. Keď sú napenené, primiešame preosiatu múku. Na záver do zmesi pridávame rozpustenú vlažnú čokoládu po tretinách. Vždy dobre premiešame.

Zmes rozdelíme do foriem a dáme do mrazničky minimálne na pol hodinu. V mrazničke však dezert vydrží aj mesiac!

Fondant pečieme nerozmrazený v rúre predhriatej na 200 stupňov približne 12 minút, alebo pokiaľ sa nám neupečie vrch do chrumkava. Necháme vychladnúť asi 2-3 minúty a vyklopíme na tanier a okamžite podávame. Najlepšie s kvalitnou vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.


2 komentáre:

  1. může být něco perfektnějšího?? určitě ho vyzkouším :) kouzlo tekoucí čokolády... úžasný

    OdpovedaťOdstrániť