utorok, 29. apríla 2014

Malinové macarons


Hneď ako som úspešne pripravil svoje prvé macarons, vedel som že budem chcieť vyskúšať mnoho ďalších variant. Táto malinová mala veľký úspech. Recept na základný macaron sa nemení, iba som pridal do bielkového snehu tesne pred dokončením šľahania farbivo.

Na 30 kusov potrebujeme:

  • 110g mandľovej múky alebo mletých blanžírovaných mandlí
  • 200g práškového cukru
  • 90g bielkov (približne 3 bielka)
  • 26g kryštálového cukru
  • červené potravinárske farbivo podľa potreby

Na malinovú náplň:

  • 100g masla
  • 150 - 200 g práškového cukru
  • 125g malín
  • šťavu z polovice citróna

Postup:

Mandľovú múku dáme do mixéra s lyžicou práškového cukru (odoberieme z tých 200g) a premixujeme. Pridáme zbytok cukru a zmes preosejeme. Ak nám náhodou ostanú väčšie kusy mandlí, ešte ich raz premixujeme a preosejeme.

Bielka šľaháme, pokiaľ sa nezačne tvoriť pena ako na pive (asi 30 sekúnd). Potom pridáme do bielok kryštálový cukor. Sneh šľaháme, pokiaľ nemáme sneh, ktorý už nie je riedky, ale ani priveľmi pevný. Nesmieme ho prešľahať. Sneh opatrne vpracujeme do preosiatej zmesi. Hmotu prenesieme do mikroténového vrecka s dierkou. Použijeme hrot s oblou špičkou.

Hmotu vytláčame na papier na pečenie. Môžeme ho podložiť touto šablónou. Keď máme macarons pripravené, pár krát silno udrieme plechom o stôl, aby sme odstránili veľké bublinky z cesta. Macarons musia 45 minút ostať na vzduchu, aby sa na povrchu vytvorila koža. V žiadnom prípade ich nepečte hneď.

Medzitým predhrejte rúru na 150 stupňov, alebo na 135 stupňov s ventilátorom. Pri 150 stupňoch pečieme 15 minút, pri 135 stupňoch s ventilátorom 16 minút. Macarons spájame krémom až vychladnuté.

Krém pripravíme tak, že polovicu práškového cukru vymiešame s maslom. Druhú polovicu cukru zmiešame s rozmixovanými malinami a citrónovou šťavou. Malinovú zmes varíme nad miernym ohňom pokiaľ nemá konzistenciu džemu. Zmes precedíme cez sitko (ostanú asi 3 lyžice šťavy) a necháme vychladnúť v chladničke. Malinový krém vznikne opatrným vmiešaním malinovej šťavy (džemovej konzistencie) s vyšľahaným maslom a cukrom.

Pospájané macarons necháme cez noc v chladničke. Podávame na druhý deň.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára