pondelok, 24. marca 2014

Crème caramel


Crème caramel je absolútna klasika. Je to recept, ktorý je veľmi old school, ale veľmi efektný. Na rozdiel od Crème brûlée, obsahuje krém aj bielka, keďže má byť pevný a pred podávaním sa vyklápa z formy. Ide chuťovo o veľmi ľahký dezert a na rozdiel od Crème brûlée nevyžaduje špeciálny horák.

Veľkou výhodou je, že v chladničke vydrží niekoľko dní. Taktiež ide o recept, kde sa dá veľa naučiť.

Na 6 porcií potrebujeme:

  • 160 g cukru
  • 4 lyžice vody
  • 4 vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 25 g cukru
  • 600 ml mlieka
  • maslo na vymastenie foriem

Postup:

Zapekacie misky vymastíme maslom. Najprv pripravíme karamel. Prvé dve prísady pomaly miešame na miernom ohni pokiaľ nevznikne sirup. Keď sa všetok cukor roztopí, prestaneme miešať a dohliadame naň 5-10 minút pokiaľ nevznikne karamel zlatej farby (pozor na spálenie). Karamel okamžite rozlejeme do pripravených nádob a necháme vychladnúť.

Krém pripravíme tak, že vajcia, vanilku a cukor spolu dobre premiešame. Na ohni zohrejeme mlieko pokiaľ sa na stranách hrnca neobjavia malé bublinky. Mlieko však neprivedieme do varu. Horúce mlieko postupne metličkou všľaháme do zmesi. Najprv však mlieko pridávame iba po kvapkách, aby sa nám vajíčka nezrazili. Vznikne veľmi vodový krém. Riedky krém precedíme a rozlejeme do misiek.

Pečieme vo vodnom kúpeli (misky zalejeme vo väčšom plechu do dvoch tretín vriacou vodou) pri teplote 150 stupňov približne 25-30 minút. Krém by sa mal po vybraní z rúry stále v strede triasť. Nádoby najprv vychladíme na izbovú teplotu a potom dáme na noc do chladničky. Podávame na druhý deň tak, že po stranách nádoby prejdeme nožom, priložíme k nej tanierik a celý dezert rýchlo otočíme. Opatrne nadvihneme a podávame ešte studený.

Ak ste Crème caramel úspešne vyklopili a karamel má jantárovú farbu, buďte na seba hrdí. Ide o technicky pomerne náročný recept. Recept je z BBC. Dobrú chuť!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára