utorok 28. januára 2014

Čokoláda so slaným karamelom


Tak teraz pozor. Toto je vážna vec. Tento dezert je nebezpečne dobrý, rýchly a jednoduchý. Je veľmi dôležité pripraviť ho do malých pohárikov, nakoľko ako náhle ho začnete jesť, nie je možné prestať. Varoval som vás.

Recept vyžaduje skutočne iba najzákladnejšie zručnosti, a aj karamel môžete použiť vo forme polotovaru a výsledok bude famózny. Keďže moja zásoba superlatívov je obmedzená, poďme sa pozrieť na suroviny.

Na čokoládový krém potrebujeme:

  • 100g horkej čokolády aspoň 70%
  • 100g mliečnej čokolády alebo čokolády na varenie
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 150ml smotany na varenie
  • štipku soli
Na solený karamel potrebujeme:

  • 4 lyžice doma vyrobeného dulce de leche alebo karamelové salko
  • 1/2 čajovej lyžičky soli (ja mám rád ešte viac soli)
  • 2 lyžice mlieka alebo smotany

Postup:

Čokoládu nalámeme, pridáme soľ, cukor a smotanu a pomaly roztopíme vo vodnom kúpeli (nad vriacou vodou). Odstavíme. Karamelový krém spolu so smotanou a soľou roztopíme v menšej nádobe. Odstavíme.

Keď sú obe prísady chladnejšie, vrstvíme ich do priesvitných pohárov. Nie je dobré vrstviť okamžite, aby sa nám vrstvy nepomiešali. Taktiež nie je dobré nechať karamel a čokoládu úplne vychladnúť, lebo sa bude s nimi ťažko manipulovať.

Dezert môžeme podávať vychladnutý a jesť lyžičkou, alebo ohriať a namáčať do neho Grissini. Recept inšpirovaný časopisom Apetit.


5 komentárov: