nedeľa, 15. decembra 2013

Vianočka


Tá pravá vianočka má jasné miesto v kalendári. Treba ju spraviť presne večer 23. Decembra. Tento recept sem teda dávam s predstihom, aby ste nemali žiadne výhovorky. Robil som ju prvý krát a rozhodne ju budem pripravovať znovu, lebo je to dokonalý recept. Chuť vianočky je veľmi intenzívna lebo obsahuje veľa masla. S komerčnou verziou sa skutočne nedá porovnať.

Potrebujeme:

  • 30g pekárenského droždia
  • 150ml mlieka izbovej teploty
  • 80g kryštálového cukru
  • 400g múky hladkej
  • štipku soli
  • 1 vanilkový cukor
  • kôru z jedného citróna
  • 2 žĺtky
  • 100g rozpusteného a vychladnutého masla
  • 50g hrozienok namočených v rume (na minimálne 3 hodiny)
  • 100g marcipánu nakrájaného na kocky (voliteľné)
  • 1 celé vajce na potrenie

Postup:

Vianočka je v podstate veľmi jednoduchá na prípravu, pokiaľ presne dodržíte postup. Na všetky potenciálne úskalia upozorním.

Z droždia, a polovice vlažného mlieka a lyžičky cukru vytvoríme kvások. Ten necháme asi 10 minút na teplom mieste. Po 10 minútach by sa mali na hladine objaviť malé bublinky. Do kvásku pridáme zvyšok mlieka, žĺtky, cukor, vanilkový cukor, štipku soli, kôru z citróna, maslo a prešľaháme. Na záver pridáme preosiatu múku a zmes spojíme do cesta.

V žiadnom prípade nedávajte horúce maslo do kvásku. Skutočne ho nechajte vychladnúť. Mohli by ste zabiť kvasinky a vianočka by vám nevykysla.

Cesto trpezlivo miesime minimálne 10 minút. Ináč nám vianočka poriadne nevykysne a bude sa trhať. Cesto necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste, pokiaľ minimálne nezdvojnásobí svoj objem. Ak máte v izbe zimu, počkajte dlhšie. Vianočka musí skutočne poriadne vykysnúť, ináč bude tuhá. Po vykysnutí zapracujte hrozienka a marcipán.

Cesto vyklopíme na pomúčený plech a rozdelíme na 3 alebo 6 dielov. Podľa toho či chceme dve menšie alebo jednu veľkú vianočku. Z každého dielu vytvoríme valček a zapletieme vianočku (ako cop).

V takomto stave vianočku opäť prikryjeme a necháme minimálne 20 minút druhý krát kysnúť na papieri na pečenie. Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov. Vianočku po druhom kysnutí potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme 20 minút pri 180 stupňoch a ďalších približne 15 minút na 160 stupňoch. Prepečenie kontrolujeme špajdľou.

Na záver posypeme cukrom. Najlepšia je na raňajky 24. Decembra s čajom, kávou alebo kakaom. Mňam.


2 komentáre:

  1. V sobotu som ju vyskusala - bolo to moje prve kysnute cesto. Odovzda doma bola, ze sa mi este nikdy nic tak nepodarilo - chutou aj vyzorom. Takze dakujem!!! ...a blog sa naozaj velmi paci - vytvoreny s citom a nadhernymi fotkami. Len pokracuj!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem za odozvu! Som rad ze sa ti kysnute cesto podarilo hned na prvy krat :-)

      Odstrániť