štvrtok 26. novembra 2020

Pečené gaštany

Každý rok sa veľmi teším keď sa na uliciach začínajú objavovať stánky s pečenými gaštanmi. Znamená to dve veci - jeseň je definitívne tu a treba ísť na Miletičku a do supermarketov. Po mnohých sklamaniach sa už neodvažujem nakupovať gaštany iné, ako slovenské a talianske. Vždy preventívne nakúpim od viacerých predajcov, aby mi nikto nepokazil môj jesenný rituál a šup domov piecť.


Chuť gaštanov podľa mňa jemné spálenie vždy vylepší. Preto ich pečiem pri vyššej teplote. Neviem či na pečené gaštany vôbec treba postup, ale dám ho sem aj tak. Každý rok musím loviť v pamäti aké boli tie ideálne hodnoty.

Potrebujeme:
  • 500 g gaštanov - ideálne talianske Maroni

Postup:
  • Rúru predohrejeme na 250 stupňov so zapnutou cirkuláciou vzduchu spolu s formou (plechom) na pečenie
  • Gaštany prekrojíme na oblej strane
  • Pečieme v predohriatej rúre najprv 5 minút pri 250 stupňoch
  • Po 5 minútach plech vyberieme, pootáčame všetky gaštany rezom nahor a vrátime do rúry na 10-15 minút

Najťažšia časť prípravy gaštanov je vydržať nejesť ich okamžite a nespáliť si prsty. Ja nikdy nevydržím..

A ešte tip na záver. Pri kúpe gaštanov nie je dobré vyberať mäkké plody, ale ani tie tvrdé ako kameň. Ideálne sú vtedy, keď sú už dozreté. Správajú sa podobne ako banány. Keď sú veľmi čerstvé, sú tvrdé a menej sladké. Keď dozrejú zmení sa časť škrobov na jednoduché cukry a vtedy sú gaštany najlepšie. Je dobré preto kupovať mierne tuhé gaštany, a ak dokážete vydržať, tak nie hneď na začiatku sezóny.

Na záver, určite si pozrite video, ktoré sme pre vás natočili. Ako vždy, ak sa vám video páčilo, prosím dajte nám like a/alebo Subscribe na Youtube. Veľmi nám to pomôže!




1 komentár: